Na problémové lokality na Děčínsku dohlédnou i Romové

Děčín – Města na Děčínsku dostala novou posilu pro udržení pořádku v problémových lokalitách. V ulicích se totiž nově objeví asistenti prevence kriminality. Půjde převážně o Romy. Mají zklidnit situaci hlavně tam, kde jsou potíže s nepřizpůsobivými.

Noví asistenti museli v konkurzu porazit desítky jiných zájemců. Nyní musí absolvovat také školení. Vyučování pro ně začalo motivační přednáškou – aby svou práci nedělali jen pro peníze. Pak už vyšli s učiteli přímo do ulic, kde se připravují na nejrůznější situace, do kterých se mohou dostat.

Asistenti prevence kriminality nemají žádné zvláštní pravomoci. Výtržníkům smí jen domlouvat. Úředníkům pak dávají tipy na černé skládky a učitelům na záškoláky. Za svou práci dostanou devět tisíc korun čistého měsíčně, práci mají slíbenou na dva roky. „Dělám to proto, aby tady bylo takový, jak má být, aby tady byl pořádek,“ přiblížil svou motivaci budoucí asistent Pavel Korpa. „Leží mi na srdci náš národ, romský národ. Vadí mi a bolí mě to, že nás všichni vidí tak, jak nás vidí,“ dodává jeho kolega René Ferko. Tomáš Pešek zase chce, aby zde všichni žili v klidu, a ne ve strachu. Asistenti vyjdou do ulic začátkem července. Do té doby jim musí být na míru ušity uniformy.

Například v Děčíně využívali asistenty minulé tři roky. Také díky nim se drobná kriminalita v některých čtvrtích snížila na třetinu. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)