Vysočině chybí odstavná parkoviště

Jihlava - Na Vysočině je nedostatek odstavných parkovišť, kde se dají kontrolovat kamiony. Policisti chtějí nové místo, kde by je mohli vážit, rentgenovat a důkladně prohlížet. Speciální Tým kamion využívá zatím čtrnáct míst, ne všechna jsou ale pro jejich práci vhodná.

Odstavné parkoviště na jedné z nejvytíženějších silnic Vysočiny, na silnici 2/602 z Pelhřimova do Jihlavy, je jediné v bývalém okrese Pelhřimov. I když jde o poměrně velké parkoviště, na které se vedle sebe i za sebe vejdou dva kamiony, není vhodné kvůli nerovnosti na silnici, což ovlivňuje například vážení kamionů. Kontrolovat technický stav náklaďáků nebo dodržování povinných přestávek ale policisté můžou. A dělali to i dnes. Během dopoledne zastavili dvanáct řidičů a polovina z nich dostala pokutu. 

Odstavných parkovišť je v Kraji Vysočina čtrnáct. Policisté by jich ale potřebovali nejméně o deset víc. I na přivaděči k dálnici D1 a hlavním tahu z Jihlavy na Vídeň a Havlíčkův Brod nemají policisté kde kamiony odstavit. Musí je policejními auty navádět do areálu celního skladu na okraji Jihlavy. Teprve tady je kontrolují. „Chtěli bychom, aby ta nová kontrolní stanoviště byla na kritických uzlech dopravní infrastruktury Kraje Vysočina,“ říká šéf dopravní policie Kraje Vysočina Petr Halán. „Je potřeba si s policií říct, kde to parkoviště chtějí udělat, jaké tam jsou průjezdnosti a jestli je možné na té silnici vybrané místo pouze poupravit, nebo budovat něco nového,“ vysvětluje krajský náměstek pro dopravu Libor Joukl. 

Nová parkoviště pro odstavení kamionů v době kontroly a nebo třeba v zimních kalamitách by podle policie měla v kraji vzniknout nejpozději do dvou let.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)