Motorest U Rybiček zůstane otevřený, majitel přestal blokoval opravu D1

Praha – Motorest U Rybiček na 42. kilometru dálnice D1 zůstane v provozu i během oprav této dálnice. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se s jeho majitelem Lukášem Zajíčkem dohodlo na řešení a do budoucna k motorestu postaví připojovací pruh lépe vyhovující normám. Majitel na oplátku stáhl rozklad proti stavebnímu povolení na modernizaci dálnice.

Rodina Lukáše Zajíčka restauraci provozuje 15 let, nájemní smlouvu má až do roku 2046. Uzavření odpočívky Zajíček označoval jako zásah do soukromého podnikání. Podáním rozkladu mohl majitel motorestu začátek oprav výrazně zdržet. Zahájení oprav přitom již odložilo ŘSD kvůli změnám podmínek ve veřejné soutěži. Místo v srpnu, kdy jsou podmínky pro stavbu ideální, by měly začít v září. 

Motorest i odpočívadlo budou podle nové dohody v provozu i v průběhu rekonstrukce D1 ve stavu, v jakém se teď nachází, a do konce roku 2013 ŘSD postaví nový 90metrový připojovací pruh, uvedl právní zástupce majitele Michal Bernard. Pro stavbu delšího připojovacího pruhu teď nemá ŘSD k dispozici potřebné pozemky. Do roku 2014 se ale zavázalo možnost výkupu pozemků a stavbu plnohodnotného napojení na dálnici prověřit.   

Motorest měl být původně po dobu oprav zavřený a otevřít se podle ŘSD měl až po jejich skončení. Odpočívka v současné podobě nesplňuje technické normy, podle ŘSD nemá dostatečně dlouhé připojovací pruhy a její kapacita je podle platných norem rovněž nedostatečná. Investice do výstavby plnohodnotných připojovacích pruhů proto ŘSD dříve odmítalo.