Neukáznění řidiči v Opavě budou opět dostávat botičky

Opava - Strážníci v Opavě znovu začnou používat takzvané botičky, které nasazují špatně parkujícím autům. Důvodem staronového postihu jsou stále častější výmluvy majitelů vozů a rostoucí počet přestupků souvisejících s parkováním. Vedení města si od opatření slibuje, že se situace v ulicích Opavy uklidní.

Botičky se v Opavě na kola aut naposledy nasazovaly před pěti lety. Pak město od tohoto opatření ustoupilo. Obnovilo ho na žádost městské policie až nyní. Nařízení už schválila rada, platit by mělo od 1. července. Majitelé vozů, kterým strážníci botičku nasadí, zaplatí 400 korun. „Nejde o pokutu, ale manipulační poplatek spojený s nasazením a sejmutím botičky,“ řekl ředitel opavských strážníků Milan Kokoř s tím, že případné přestupky se budou dál řešit.

Vedení Opavy k tomuto kroku přistoupilo kvůli nedisciplinovanosti řidičů. Navíc i fakt, že se řada majitelů vozů při řešení přestupku vymlouvá na osobu blízkou, a tím se vyhne postihu. „Zvlášť v době, kdy se ve městě koná nějaká akce, si každý parkuje, kde chce,“ řekla náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.

Kokoř doplnil, že řidiči parkují na chodnících, travnatých plochách či dokonce v odbočovacích pruzích. „Dosud mnozí z nich nezaplatili nic, takto budou muset zaplatit alespoň manipulační poplatek,“ řekla Brady. Podle ní přestupků souvisejících s dopravou přibylo. V roce 2008 jich strážníci v Opavě řešili 1 578. Loni jich bylo už téměř 7 000. „Přestupků dramaticky přibylo. Ubylo ale potrestaných řidičů,“ řekla náměstkyně.