Zloději odnášeli z hrobů i kusy těl, půjdou na dva roky za mříže

Litoměřice – Dvojici vykradačů hrobů z Litoměřicka poslal soud na necelé dva roky do vězení. Muži vykradli více než sto hrobů, podle vyšetřovatelů se chovali obzvlášť bezcitně a společně s cennostmi si odnášeli i celé kusy nebožtíků. Jedná se o největší případ vykradačů hrobů v historii České republiky.

Vykradači hrobů se zaměřovali na větší hrobky skrývající rakve. Pohybovali se po hřbitovech ve čtyřech okresech – vždy se jeden vloupal do hrobky, zatímco druhý hlídal u vchodu. „Jeden z pachatelů se k tomu stavěl velice cynicky. Uváděl, že je to pro něj adrenalinový sport,“ popsal kriminalista Roman Kočí.

Při své činnosti neměli zloději vůči okrádaným mrtvým nejmenší úctu. „Dřevěné rakve byly rozbourané nebo prosekané a zinkové rakve byly otevřené jako konzerva,“ uvedl Roman Kočí. Pozornosti dlouho unikali jednoduchým způsobem – poničené hroby opět zavřeli. „Je šílené, že otevřete třeba hrobku, kde máte uložené své rodiče, a zjistíte, že tam někdo vnikl a manipuloval s jejich ostatky,“ podotkl policista Martin Minstr.

Soud je nyní potrestal za poničení více než sta hrobů ve čtyřech okresech. Jejich seznam soudce četl téměř půl hodiny. Policie ovšem neprokázala všechny krádeže, ze kterých dvojici podezírala.

Státní zástupce ještě zvažuje odvolání, rozsudek je podle něj možná příliš mírný. Soudce Vlastimil Nedvěd ovšem upozornil, že o mnoho přísněji podobnou činnost posuzovat nelze: „Když to vezmu od starého Egypta, bylo takovéto jednání postihováno i podstatně přísněji. Teď  ale musíme vycházet z trestní sazby, jaká je.“ Lhůtu na rozmyšlenou si vzal i hlavní organizátor.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)