Ruští vojáci v Josefově odpočívají v opravených hrobech

Jaroměř – Josefovský vojenský hřbitov, kde jsou pochováni ruští vojáci internovaní v někdejší pevnosti během první světové války, je zrekonstruován. Definitivně tak je minulostí spor památkářů s ruskou ambasádou. Zatímco Rusové, kteří opravu zaplatili, chtěli hřbitov zásadním způsobem přestavět, Národní památkový ústav jejich plány ostře kritizoval a nakonec dosáhl dílčích změn v projektu.

Ruská ambasáda chtěla starý hřbitov úplně přestavět, památkáři chtěli, aby po obnově vypadal přesně tak jako po svém založení. Výsledkem je kompromis – část hřbitova je obnovena v historické podobě, část zmodernizována. „Došlo na náš kompromisní návrh, který jsme byli na Národním památkovém ústavu ochotni obhajovat,“ uvedl památkář Jiří Balský.

Historii prvoválečného vojenského hřbitova nyní připomíná jeho centrální část. Podle požadavků Národního památkového ústavu je na hrobech ruských vojáků nasypána hlína, ze které vystupuje číslo hrobu. „Střední část je přesnou kopií toho, jak to tady vypadalo při založení hřbitova,“ poukázala památkářka Jiřina Jelínková.

Přestavěný vojenský hřbitov
Zdroj: ČT24

Zbylé části hřbitova už udělal investor tak, jak od začátku plánoval – plocha s hroby je rovná a vojáci leží pod žulovými destičkami. Výsledek se líbí i ruské ambasádě. „Naše velvyslanectví je spokojeno s prací, kterou odvedla česká strana. Po obnovení to vypadá velice důstojně,“ řekl její mluvčí Vladimir Fjodorov. Spokojena je i jaroměřská radnice, která původně podporovalo ruský plán na kompletní přestavbu hřbitova.

Zrekonstruovaný hřbitov si bude možné prohlédnout poprvé 7. července. V první červencovou sobotu v Josefově proběhne mše za padlé v první světové válce.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)