Puš zůstává v čele Jičína, ustál další pokus o odvolání

Jičín – Už čtyři měsíce se jičínská radnice utápí v politické krizi. Nezměnilo to ani dnešní zasedání zastupitelů. Ti na něm chtěli odvolat starostu Martina Puše z ODS a zbývající dva místostarosty a pak zvolit nové vedení šestnáctitisícového města. Schůze ale skončila dřív, než začala, zastupitelé totiž neschválili její program. Opozice se chce pokusit vedení města odvolat na dalším zasedání, které by mělo být 26. června.

Návrh na odvolání a volbu nového vedení města předložil zastupitel Luděk Havel (Sdružení pro Jičín). Podle původního programu měli zastupitelé tento bod projednat až na závěr jednání, ale starosta ho hodinu před zasedáním posunul na začátek. V té době však opozice měla v sále jen devět zastupitelů. Dva, kteří měli přijít později, opozici k nejtěsnější nadpoloviční většině 11 hlasů chyběli. Žádná z variant programu pak nedostala nadpoloviční počet hlasů.

Opozičním zastupitelům se postup starosty nelíbil a označovali jej za účelový. „Je to manipulace s námi a výsměch veřejnosti,“ ohodnotil Pušův krok zastupitel Miroslav Matějka (dříve ČSSD, nyní Strana práv občanů - ZEMANOVCI). Zastupitel Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín) starostovo jednání označil za bezcharakterní snahu udržet se ještě 14 dní v křesle. Opozice starostovi vytýká některé údajně neprůhledné zakázky, při kterých měl Jičín přijít až o stovky milionů korun.   

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Puš výhrady opozice odmítl. „Jednání o odvolání vedení města je tak zásadní věc, že se o ní musí jednat na začátku zastupitelstva. Pokud zastupitelé chtěli odvolat vedení města, měli se na to připravit a čas tomu věnovat,“ řekl Puš. Podle něj leží vina na některých nových zastupitelích, kteří prý mají obrovské ambice a snaží se na sebe nabalit moc. 

Kompetence rady převzalo zastupitelstvo

Politická krize v Jičíně trvá od lednového rozpadu koalice ODS, ČSSD a TOP 09. Rada města je nyní po rezignaci tří členů pouze čtyřčlenná a podle zákona pozbyla své pravomoci. Kompetence rady přešly na zastupitelstvo, které se tak schází každé dva týdny a projednává kolem 80 bodů. Dnes zastupitelé například neprojednali důležitý projekt mnohasetmilionové přestavby jezuitské koleje na vědeckotechnický park.   

Podle Puše by nejjednodušším řešením krize bylo zvolení pátého člena rady, aby vedení města mohlo opět normálně fungovat. „Věřím, že do konce června je ještě prostor pro jednání a hledání kompromisů,“ řekl Puš. Odmítl přitom názor, že by řízení města bylo v rozvratu. Podle Havla se odvoláním Puše a dvou místostarostů za ČSSD a ODS vytvoří nové podmínky pro vyjednávání a rychlé nalezení řešení. Nové vedení města by podle Havla mohla vytvořit široká koalice pěti až šesti stran.