O protidrogový vlak se přou jeho autoři, přesto vyjel na další cestu

Čelákovice – Protidrogový vlak objíždí česká města už tři roky. Do letošní sezony dostal nový čtvrtý vůz s další multimediální expozicí. Jeho provoz je ale stále zkušební – i proto, že se nepodařilo vyřešit spor autora konceptu a nadačního fondu Český vlak, který myšlenku ztvárnil a protidrogový vlak provozuje.

Cílem protidrogového vlaku je zprostředkovat mladým lidem naturalistický pohled na život narkomanů prostřednictvím expozic nebo krátkých filmů. Návštěvy zřejmě skutečně jsou účinné. „Jak si píchali drogy, tak to bylo nechutný,“ prohlásil žák sedmé třídy čelákovické základní školy po návštěvě protidrogového vlaku.

Za protidrogovým vlakem je ovšem skryt spor o miliony. Pavel Tůma, který projekt vymyslel, podal několik trestních oznámení. Vadí mu, že do vlaku nemá přístup a nemůže kontrolovat, za co se utrácejí peníze. „Dostali jste od Středočeského kraje 23 milionů korun. Já říkám, že tady ty peníze nejsou,“ řekl Tůma provozovatelům vlaku. To ale kraj odmítá. „Máme neustálou kontrolu, jak byly peníze investovány. Podle našich kontrolních závěrů je to v pořádku,“ uvedl mluvčí regionu Milan Smutný.

Pavlu Tůmovi se navíc nelíbí, že vlak nevypadá přesně tak, jak navrhoval – ve vagonech není například vzduchotechnika, součástí prohlídky nejsou ani tablety, které měly být interaktivním prvkem návštěvy vlaku. Jejich zavedení ale podle ředitele nadačního fondu Český vlak Tomáše Bartoše není vhodné: „Byly tam věci, které neodpovídaly poslání projektu a byly rušivé nebo nebezpečné pro děti.“

Bez ohledu na spory a trestní oznámení vyjel protidrogový vlak na svoji letošní předprázdninovou okružní cestu po českých školách. Už letos navštívil Beroun a Příbram, nyní je v Čelákovicích, odkud se přesune ještě do Lysé nad Labem. V prvních třech letech provozu ho navštívilo na 2 500 dětí.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)