V Chomutově začala pracovat místní domobrana

Chomutov - Ulicemi Chomutova od včerejška chodí hlídky dobrovolníků ve speciálně označených vestách. Domobrana bude obcházet především místa, která lidé ve městě hodnotí jako nebezpečná, například parky. Autorem projektu je bývalý městský strážník Petr Kubaczka. Podnětem pro založení občanského sdružení zaměřeného na domobranu pro něj bylo přepadení a okradení jeho dcery. Sdružení má zatím asi 20 členů.

Dobrovolníci spoléhají, že možné útočníky odradí už svou přítomností. Díky reflexním vestám budou vidět už na dálku. V prvních dnech svého fungování chce občanské sdružení o své aktivitě především informovat. Kromě domobrany se pak chce zaměřit například i na pořádání akcí pro děti.

Podobné hlídky jsou běžné v anglosaských zemích, dobrovolníky z Chomutova inspiroval také projekt ze 70. let, který se uskutečnil v New Yorku – po ulicích chodili lidé v bílých tričkách, tzv. Andělé ulice.

Občanské hlídky byly v Čechách dříve spojeny například s Dělnickou stranou. Chomutovské hlídky však jakýkoli politický podtext odmítají a zároveň říkají, že své členy si budou pečlivě vybírat.

Chomutovská domobrana (zdroj: ČT24)