Bronzovou desku ukradli zloději, teď se lidé skládají na plastovou kopii

Hradec Králové - Až sedmi lety vězení potrestal soud zloděje, kteří se ve východních Čechách specializovali na krádeže měděných a bronzových věcí. Památky, které v obcích a městech kradli ve velkém, jsou ale nenávratně ztraceny, jako například bronzová deska z Pěčína v Orlických horách. Tam teď pořádají sbírku na kopii, ta už ale bude z plastu.

Bronzová deska připomínala od roku 1906 u železničního tunelu v Pěčína položení 1000. kilometru železniční tratě v Rakousko-uherské monarchii. Deska vážila přes metrák, před dvěma lety ji ale ukradli zloději. 

I když se zloděje podařilo chytit a soud je poslal do vězení, bronzová deska, jedna z nejcennějších ztracených památek, už neexistuje. Stejně jako desítky dalších věcí, které měla čtyřčlenná skupina na svědomí. „Historické předměty, které byly většinou originály, tak zpravidla rozbíjeli právě kvůli identifikaci. Potom končily ve sběrných surovinách,“ uvedla mluvčí policie v Rychnově nad Kněžnou Alena Chvojková Kacálková. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Orlických hor se na novou desku v Pěčíně chtějí složit, vyhlásili už veřejnou sbírku. Podle starosty Rokytnice v Orlických horách Petra Hodouska byla deska velmi kvalitním dílem, kvůli zlodějům ale bude vyrobena z plastu. Ze stejného materiálu už jsou v Pěčíně i desky, které připomínají oběti první světové vláky, a také busta T. G. Masaryka – také jejich bronzové originály totiž ukradli zloději.