Plzeň chystá vyhlášku kvůli přeplněným kontejnerům

Plzeň – Život obyvatel Plzně už delší dobu trápí přeplněné popelnice na tříděný odpad. Okolo kontejnerů se hromadí odpadky a město je musí nechat uklízet i několikrát za týden. Na víc svozů ale nemají obvody peníze. Pomoci by nyní mohla nová vyhláška, která určí, na jaký odvoz separovaných odpadků mají lidé nárok. Platit by mohla od druhé poloviny příštího roku.

Kolem plzeňských popelnic se čím dál více hromadí pytle s odpadky. Lidé si u nich navíc zvykli nechávat i velký odpad, který patří do sběrného dvora. Vytříděné odpadky často není kam vyhodit - Plzeňský kraj byl přitom vloni v třídění nejvýkonnější ze všech regionů.

Přidat další svozy městské obvody nechtějí. Jeden odvoz odpadků týdně navíc by totiž obvod stál ročně okolo šesti milionů korun. Podle magistrátu můžou za přeplněné popelnice hlavně někteří podnikatelé, kteří do nich vyhazují svůj odpad. „Nemají zajištěné smlouvy na svoz svého odpadu a využívají městský systém, který je ale určený jen pro občany,“ uvedl náměstek primátora Petr Rund (ODS).

S lidmi, kteří zakládají okolo popelnic černé skládky, si chce magistrát poradit pomocí fotopastí. Nakoupí tři a střídavě s nimi bude hlídat několik rizikových míst.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)