Alergolog vykazoval falešné výkony, měl si přivydělat 1,7 milionu

Rychnov nad Kněžnou – Policie obvinila alergologa Luboše Koblásu z Rychnova nad Kněžnou z podvodu. Zdravotním pojišťovnám prý účtoval výkony, které se nestaly. Na tom měl vydělat 1,7 milionu korun. Lékař vinu odmítá.

Lékař ošetřil pacienta třeba v ordinaci v Rychnově. Výkon naúčtoval pojišťovně v Královéhradeckém kraji. Část výkonu ale převedl na svou další ordinaci v Žamberku, kde  pacient nikdy nebyl – a nechal si ošetření proplatit ještě v Pardubickém kraji. Na vše se přišlo náhodou. Dva pacienti se zajímali ve zdravotní pojišťovně o své osobní účty. Na lékaře si pak posvítila policie.

Poškozené jsou tři pojišťovny – Všeobecná, Vojenská a ministerstva vnitra. Podle policie bylo vyšetřování velmi náročné. Trvalo dva roky a muselo být vyslechnuto 1 900 svědků. Doktor vše odmítá. „Je to překroucené. Existuje znalecký posudek, který jednoznačně vylučuje to, že bych se měl tímto způsobem obohatit,“ uvedl Koblása.

Koblása je členem zdravotního výboru Královéhradeckého kraje, podílí se tak na řízení zdravotnictví v kraji. Nominovala ho ČSSD.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)