Vyhořelou loď prodal majitel do šrotu, za dva týdny měla mít křest

Vranov nad Dyjí (Znojemsko) – Vyhořelá výletní loď Dyje, která vyhořela krátce před svým slavnostním křtem na vranovské přehradě, je ve šrotu. Policie pokračuje ve vyšetřování příčiny požáru, zatím nevyloučila žádnou možnost, ani úmyslné zapálení. Majitel lodi Martin Balík zatím zvažuje, zda si pořídí jiné plavidlo.

Požár Dyje způsobil jejímu majiteli vážné škody. Po letech tahanic s úřady, kdy výletní loď přebývala na parkovišti, se podařilo loď spustit na vodu a nakonec i schválit pro osobní dopravu, ale nebyla pojištěná. Osmimilionovou škodu, kterou oheň způsobil, tak Martinu Balíkovi nikdo neuhradí. Naopak mu vznikly ještě další náklady. „Museli jsme to, co z Dyje zbylo, vytáhnout na břeh, rozřezat na kousky a ty odvézt do šrotu. V nejbližších dnech či týdnech se rozhodnu, co bude dál,“ uvedl Balík. V úvahu připadá pořízení jiné lodi, s tím by mohla pomoci  sbírka, která ve Vranově na podporu podnikatele vznikla.

Již bezprostředně po požáru majitel Dyje nevyloučil, že někdo loď zapálil. „Pravdou je, že našemu projektu mnozí nepřáli. Na druhé straně měl k lodi přístup v podstatě každý. Uvidíme, na co přijdou hasiči,“ uvedl Martin Balík po požáru. „Co se stalo, to musí zjistit policie. Já si myslím o věci své. Ať už Dyji zapálil kdokoli, něco takového nemá v republice obdoby,“ dodal.

Policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová řekla, že pátrání po příčině neštěstí pokračuje a kriminalisté případ zatím nebudou komentovat.

Loď Dyje patřila mezi tzv. hydrobusy vyráběné v 60. letech v Maďarsku, byla dlouhá 27 metrů a měla kapacitu pro 150 cestujících. Samotné plavidlo právě v Maďarsku dlouho působilo, plavilo se po Balatonu. Martin Balík ho zakoupil a předloni přivezl na Moravu. Protože se mu však nepodařilo včas sehnat povolení, nemohl loď spustit a téměř rok strávila odstavená na parkovišti. Loni už vyplula, ale zatím bez cestujících. Povolení k jejich dopravě získal majitel plavidla až letos.