Kraj údajně upletl veřejnou zakázku na míru jedné značce

Hradec Králové - Veřejná zakázka na nákup osobních aut pro Správu silnic Královéhradeckého kraje vyvolává podezření. Jeden z prodejců aut tvrdí, že je zmanipulovaná a že zadání je připravené pro předem vybrané typy a konkrétní značku. Nezávislý odborník jeho názor potvrdil. Zadavatel ale podezření odmítl.

Zakázka je vypsána na devět aut různých objemů motoru, všechna jedné značky, celkově do dvou milionů a 50 tisíc korun bez daně. Automobilový prodejce Aleš Kužel sečetl základní ceny aut, o kterých je přesvědčený, že mají vyhrát. Vyšlo mu 1 935 000 korun, s doplňky přesně podle zadání. „Na rovinu říkám, že se jedná o tendr, který je zmanipulovaný, je vypsán tendenčně na jednu značku, konkrétně na Škoda Fabia, Škoda Fabia Combi a Škoda Superb Combi,“ tvrdí Kužel. Za zvláštní považuje podmínku na objem kufru automobilů - i ta odpovídá škodovkám. 

Nezávislý odborník Nasik Kiriakovský podezření Aleše Kužela potvrdil. „Už na první pohled zadání technických parametrů odpovídá jedné značce. Jiné značky to vylučuje ze hry,“ říká.

Podmínky určila Správa silnic. Soutěž pro ni řídí krajská firma, Centrum evropského projektování. Podezření na manipulaci odmítá. „Technická specifikace je připravená v obecných pojmech,“ brání tendr právnička firmy Gabriela Dejnožková. Obálky s nabídkami prodejců bude zadavatel otvírat příští týden v úterý

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)