Kostel Božího těla v Třinci se po rekonstrukci opět otevřel veřejnosti

Třinec - Déle než rok probíhala rekonstrukce jednoho z nejstarších kostelů na severu Moravy. Dřevěný kostel Božího těla v Třinci-Gutech byl dnes slavnostně otevřen pro veřejnost. Zatím je ale zpřístupněn jen částečně, až do podzimu totiž potrvá oprava jeho okolí.

Dřevěný kostel z roku 1563 je jednou z nejzajímavějších turistických dominant Třince. Za více než rok prošly rekonstrukcí jeho ochozy, šindelové krytiny nebo kostelní věž.

„Realizace probíhala necelých 14 měsíců, rekonstrukce byla opravdu náročná a snažili jsme se dodržet co nejvíce stávající a původní technologie,“ říká zhotovitel Petr Zavičák.

Přestože opravy exteriéru byly poměrně rozsáhlé, kostel zůstal v původní podobě. V budoucnu se chystá také oprava vnitřních prostor. „Je náročné, aby dřevo bylo opracované původním stylem, původními technologiemi, aby byly dodržené prvky, aby bylo vyměněno jenom to dřevo, které vyměněno být muselo,“ tvrdí projektant Antonín Závada.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Třetí etapou, kterou připravujeme, bude obnova vnitřku, protože některé věci jsou dost zničené, červotoč tady řádí, jak může,“ potvrzuje místní farář Kazimierz Plachta.

Rekonstrukce okolí kostela bude kompletně dokončená na podzim. Kromě bohoslužeb se bude kostel využívat třeba i ke koncertům.  

Oprava kostela stála více než šest milonů korun. Většinu nákladů pokryly peníze z evropských fondů, zbytek, půl milonu, pak poskytlo město.