Novou turistickou destinací je Toulava

Toulava – Na pomezí jižních a středních Čech vznikla úplně nová turistická destinace, jmenuje se Toulava. Vytvořili ji společně místní – někde podnikatelé, jinde samosprávy. Shodují se, že má velkou budoucnost. Zahrnuje totiž málo obydlené, poměrně rozlehlé a členité území.

Lázeňská Bechyně, lyžařský Monínec nebo pro turisty téměř neznámé malé obce v okolí Mladé Vožice. Doposud je vůbec nic nespojovalo. Teď společně patří do Toulavy a s nimi mnoho dalších zajímavých míst. Starosta Sudoměřic u Tábora František Mikolanda je toho názoru, že to bude přínos pro turistiku i pro venkovský život. „Je blízko Prahy a je to vlastně jediná centrální turistická oblast, která má celoroční turismus,“ dodal spoluzakladatel Toulavy Jaroslav Krejčí.

Vznik Toulavy inspiroval připravovaný zákon o turistickém ruchu. Zapojily se desítky podnikatelů a obcí. Na tom, že je třeba podporovat turistický ruch společně, se strany shodly hned. Najít název, který by rozsáhlé území charakterizoval jako celek, bylo těžší. „Přesně před rokem jsme uspořádali soutěž, muselo se jednat o novotvar,“ nechala se slyšet spoluzakladatelka Toulavy Monika Hienlová.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V zimě Toulava nabízí více než sto kilometrů běžeckých tras a na nehorské podmínky dokonce několik sjezdovek. V létě ji turisté mohou objevovat na kole, pěšky, po vodě nebo na koni. A nezapomíná ani na návštěvníky historických památek. K tomu stačí zatoulat se třeba do husitského Tábora, který je jako největší přirozeným centrem nové destinace.

Společnou snahu posílit turistický ruch bude zaštiťovat nová obecně prospěšná společnost.  Do boje o turisty vstoupí Toulava naplno až příští sezonu. Vlastní internetové stránky ale rozjede už během dvou měsíců.