Mánek se pustil do personálních změn na správě Šumavy

Vimperk – Nový ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek provedl už dvě personální změny ve vedení rezervace. Jeho prvním náměstkem se stane dosavadní šéf péče o ekosystémy Tomáš Fait, který již nabídku přijal. Podle Mladé fronty DNES končí ve funkci ekonomické náměstkyně Zdeňka Šanertová. Jejího nástupce zatím Mánek neurčil.

Šanertová byla ekonomickou náměstkyní už za ředitele Františka Krejčího před dvěma lety. Výsledky auditu hospodaření parku z té doby se nyní zabývají kriminalisté. „Už jsem ji informoval, že s ní nepočítám. Hlavním důvodem je, že mám jiný pohled na hospodaření parku. Park se musí chovat ekonomicky, což neznamená jen úspory a škrty, ale také zvýšení příjmů, aktivní vyhledávání grantů, partnerů a sponzorů,“ sdělil deníku Mánek. Šanertová tvrdí, že přišla i s náměty, jak zvýšit příjmovou stránku rozpočtu. 

Faitovi nabídl Mánek nové místo ve čtvrtek přímo před ministrem Tomášem Chalupou. „Znám jeho představy o tom, jak by měl národní park fungovat a jaké má priority. Protože se výrazně shodují s mými představami, budu s ním rád spolupracovat,“ řekl MfD Fait. Mánek ve funkci vystřídá Jana Stráského, který v čele parku oficiálně skončí v sobotu.

Podle šéfa stínové rady vědců se bude znovu kácet ve velkém

Zástupci odborné veřejnosti i ekologických aktivistů Stráského rozhodnutí řešit kůrovcovou kalamitu rozsáhlým kácením stromů kritizovali a nejsou spokojení s tím, že Mánek hodlá v tomto trendu pokračovat. Trnem v oku je vědcům hlavně vzácná lokalita Na Ztraceném.

„Tam se nemělo kácet ani loni ani letos. Tato lokalita je kapsa do bezzásahových zón, kde kůrovec je,“ uvedl ve čtvrtečních Událostech, komentářích předseda stínové vědecké rady parku Jakub Hruška. Podle Mánka se správa parku bude snažit omezit kácení pouze na nejnutnější míru. „Je tam méně než pět procent živých stromů, a proto nelze očekávat, že atak kůrovce do této lokality bude tak masivní. Zásahy tam ale v každém případě mají smysl,“ vysvětlil ředitel parku.

Jakub Hruška, vedoucí stínové vědecké rady parku:

„Domnívám se, že kácení v celé té lokalitě je nesmysl. Tam se nesmělo kácet ani loni, nemělo se tam kácet ani letos, protože ta lokalita je kapsa do bezzásahových zón, kde okolo všude kůrovec je. Nemá smysl tam kácet, protože to skončí buď tak, že tam bude holina, nebo, a k tomu se přikláníme my, tam prostě nechat tu gradaci doběhnout a s kůrovcem začít bojovat o kilometr níž, kde už je to podle nás naprosto v pořádku.“

 Jiří Mánek, nastupující ředitel správy parku:

„Je to sice kapsa v bezzásahovém území, které má ale rozlohu přes 7 600 hektarů a podle nejnovějších satelitních snímků je tam pouze 380 hektarů zeleného lesa. Ta kalamita již prakticky dohořela… Nemyslím si, že naše postupy jsou razantnější než za předchozího vedení, ba naopak, my jsme těžili o třetinu méně než za předchozího vedení. Dokonce na jižní části se podařilo kůrovcovou kalamitu zastavit. Pakliže budeme postupovat způsobem, jakým jsme postupovali doposud, můžeme očekávat, že do roka, maximálně do roka a půl kůrovcový problém na Šumavě nebude tak závažný.“

Podle slov nového šéfa se bude během příštích dní kácet až jeden a půl tisíce stromů, které napadl kůrovec v jarním rojení. Celkem by ale letos mohlo k zemi jít až pět tisíc stromů. Masivnějšího mýcení navzdory slibům se obává i Hruška. „Když jsem se byl podívat do lokality v květnu v době rojení, tak tam probíhalo velmi masivně. Myslím si, že to napadení bude daleko větší a že to skončí daleko většími holinami v této lokalitě. Proto my doporučujeme nepokračovat, opustit to území, nechat ho divoké přírodě a skutečně se přesunout o kilometr dál,“ sdělil Hruška. Proti kácení se staví taky ministr Schwarzenberg nebo ombudsman Pavel Varvařovský. Podle něj bylo loňské kácení stromů na Šumavě nezákonné.

Rozhovor s Jiřím Mánkem a Jakubem Hruškou (zdroj: ČT24)