Další podezřelý tendr - modernizace náchodské nemocnice

Náchod - Podmínkám soutěže na modernizaci nemocnice v Náchodě jen tak někdo nevyhoví. Zadání tak vyvolává podezření z diskriminace. Podle odborníka na stavebnictví a veřejné zakázky Jana Tomka je připravené pro předem vybraného zájemce, chce proto vyzvat antimonopolní úřad, aby soutěž přezkoumal.

Jan Tomek tvrdí, že zadávací řízení je diskriminační zejména v kvalifikaci dodavatelů. „Tato zakázka, tak, jak je zadána, je vysloveně ušita na míru určitým dodavatelům,“ domnívá se Tomek. Kraj se brání, že u tak specifické zakázky musí být kritéria přísnější. „Stavba je složitá, je potřeba, aby uchazeč byl zkušený a schopný,“ řekl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Lhůtu pro podání přihlášek uchazečů kraj třikrát změnil. Původní byla 15. května, teď platí 12. červenec. Soutěž vypsal pár dní před platností novely zákona o veřejných zakázkách, která pravidla pro tendry mění. „K novele stále ještě není prováděcí předpis, ten musí vydat vláda. Kraj by se vystavoval velkému riziku, pokud by postupoval podle nového zákona bez této prováděcí vyhlášky,“ vysvětlil Dioszegi. Uchazeči projdou kvalifikací a kraj vybere finalisty, kteří dají nabídku. „Firmy se mohou mezi sebou dohodnout a pak to není soutěž,“ míní Tomek.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Náchodě by měla projít rozsáhlou modernizací do dvou let, stavba má začít letos na podzim. Počítá se s investicí 1 miliarda a 168 milionů korun. Kraj si vzal úvěr 600 milionů, splácet ho bude šest let. To se nelíbí některým zastupitelům. „Je to megalomanský projekt, který je zbytečný. Zařízení investici zasluhuje, ale rozumnou, tak aby naplnila charakter oblastní nemocnice,“ myslí si královéhradecký krajský zastupitel Miloslav Pass (ODS).