Větrníky mají smůlu - Chvalovičtí je v referendu odmítli

Chvalovice – Obyvatelé Chvalovic na Znojemsku se dnes ve referendu postavili proti výstavbě větrných elektráren. Zastupitelstvo obce musí na základě rozhodnutí občanů zakázat a v budoucnu nepovolovat v katastru obce výstavbu větrníků. Radnice musí také rozvázat všechny smlouvy uzavřené s firmou Viventy, která chtěla elektrárny ve Chvalovicích postavit.

Před samotným referendem se obyvatele obce snažili přesvědčit obě protistrany. Ve středu uspořádala firma Viventy, která měla větrníky zbudovat, schůzi s občany, na které zástupci firmy obhajovali svůj investiční záměr, o den později se v obci konalo setkání pod záštitou občanských sdružení Za čistý rozvoj obce Chvalovice a Znojemského okrašlovacího spolku.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

„Referendum je svým způsobem v regionu ojedinělé. V ostatních obcích, kde měly být větrné elektrárny stavěny, obecní zastupitelstva a investoři pod tlakem občanů od svých záměrů ustoupili. Obec v letošním roce hospodaří s rekordním rozpočtem 55 milionů korun, nabízená částka 150 tisíc za rok je pro obec zcela zbytečná a tím i výstavba elektrárny, která naruší ráz krajiny,“ argumentoval předseda občanského sdružení Za čistý rozvoj obce Chvalovice Jiří Veverka. Každý rok po dobu 20 let měla větrná elektrárna do obecní pokladny přispět zhruba 150 tisíci korunami. Obyvatelé obce se nakonec v referendu přiklonili k odpůrcům větrných elektráren.

Na otázku: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo Obce Chvalovice neprodleně zakázalo a nepovolovalo v katastru obce výstavbu větrných elektráren a současně zrušilo, nebo vypovědělo doposud všechny uzavřené smlouvy s firmou Viventy?“ odpovědělo kladně 107 voličů, k urnám jich celkem přišlo 176 z 393 oprávněných. Referendum je tedy platné a rozhodnutí občanů je pro zastupitele obce závazné.

Obec původně větrníky chtěla, okolí nikoliv 

Situace ve Chvalovicích byla přitom zpočátku přesně opačná. Bývalé vedení obce výstavbu elektrárny odsouhlasilo už v roce 2006. Ještě loni starosta Chvalovic ujišťoval, že místní proti výstavbě větrníků nic nenamítají. „Jsme pro a ani naši občané proti tomu v podstatě nic nenamítají. Myslím si, že krajinný ráz to nenaruší a pro obec to bude znamenat finanční pomoc,“ řekl loni starosta Chvalovic Zdeněk Karpinski (SPOZ). 

Že stavba nenaruší ráz krajiny, si ale nemyslela řada obyvatel Znojma a dalších obcí z okolí, kteří byli důrazně proti. Zastupitelé Znojma už dříve vydali stanovisko, že jsou zcela proti stavění větrných elektráren ve svém okolí - hučící rotory větrných elektráren by prý zničily malebné prostředí místní krajiny. Plány Chvalovic na vybudování větrníků tak byly Znojmu trnem v oku.