Hudbou proti přehradě

Ostrava - Desítky obyvatel Nových Heřminov protestovaly proti stavbě přehrady, které bude muset ustoupit část obce. Místní pro ně připravili akci nazvanou „Rockem proti přehradě“. Stavba se nelíbí ani ekologům. Povodí Odry tvrdí, že nádrž je nutná jako prevence proti povodním.

Josef Matějka bydlí v Nových Heřminovech přes dvacet let. Jeho dům zmizí pod hladinou nové přehrady, proto se musí odstěhovat. Kam a kdy, to ještě netuší. „Mně se tady ta krajina obrovsky líbí a ničit ji kvůli nějaké blbosti těch pánů nahoře, já si myslím, že to je zbytečné,“ hodnotí situaci Josef Matějka.  

Přehrada pohltí velkou část obce. Její obyvatelé už vědí, že odpor je marný. Přesto ale dál protestují. Teď uspořádali rockový koncert. „My jsme proti přehradě, proto jsme tady. A proto se koncert jmenuje Rockem proti přehradě,“ vysvětluje jeden z účinkujících. „Kvůli přehradě bude vesnice zničená a účel stejně splněn nebude, protože vodě nikdo neporučí,“ argumentuje obyvatelka Nových Heřminov Milena Hebnerová. „Pro obec to bude likvidační, protože v tom torzu, které má zůstat, nikdo nebude chtít žít,“ domnívá se starosta obce Radek Sijka.  

Přehrada vyroste na řece Opavě zřejmě už v roce 2018. Podle vodohospodářů je to jediný způsob, jak ochránit obce na jejím toku před povodněmi. „Protipovodňová ochrana celého toku horní Opavy, ať už se jedná o Krnovsko nebo Opavsko, je jedna z nejhorších v České republice,“ tvrdí mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. 

Výstavba přehrady a všech protipovodňových úprav podél řeky Opavy vyjde stát na téměř osm miliard. A z této částky se zaplatí i odškodné pro pana Matějku, až jeho dům zaplaví voda.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)