Čeští buddhisté míří na největší český kurs do Těnovic

Těnovice (Plzeňsko) - Do Těnovic na jižním Plzeňsku míří v tyto dny téměř dva tisíce buddhistů. Začal tam jejich největší kurs v Česku, který je už čtrnáctým v pořadí. Letos kursy povedou dva významní žáci šestnáctého Karmapy, který je považován za největšího meditačního mistra dvacátého století.

Buddhisté podle organizátorů nehledají štěstí v materiálních věcech, ale ve stabilní mysli. Meditační praxe je pro ně tréninkem. Součástí je i pohybová meditace, neboli přípravná cvičení. Součástí poklon je i bohatá představa, která reprezentuje vnitřní bohatství člověka. Cílem je, aby tělo sílilo a stávalo se postupně nástrojem. Letošní týdenní kurs bude věnován Marpovi, což byl tibetský jogín a myslitel.

David Grešák, hlavní organizátor:

„Všechny ty učení, které přinesl, mohou být součástí jeho transmise, takže je to každopádně to nejvyšší učení, které používáme - Maha Mudra, což je nauka o podstatě mysli.“

První kurzy začali buddhisté v Těnovicích pořádat v roce 1999. Dnes už patří mezi vyhledávané mezinárodní akce. Letos kursy povedou dva významní žáci šestnáctého Karmapy, který je považován za největšího meditačního mistra dvacátého století. Do Česka tak znovu zavítá lama Ole Nydahl, který je v česku známý také například kvůli své knize O smrti a znovuzrození. Jeho učení reprezentuje buddhismus Diamantové cesty, ten v Česku patří mezi nejoblíbenější směr. Hlásí se k němu téměř tři a půl tisíce lidí.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)