Paramo definitivně skončilo se zpracováním ropy

Praha - Pardubická rafinerie Paramo nebude už zpracovávat ropu a zruší 60 pracovních míst, tedy desetinu z celkového počtu. Vlastník Unipetrol se tak rozhodl kvůli nepříznivé finanční situaci ve společnosti, nízkým maržím a malé poptávce po naftě. Paramo bude nadále vyrábět oleje, maziva a asfalty z polotovarů jiných rafinerií.

V posledních letech Paramo prohlubovalo ztrátové hospodaření. „Špatné hospodářské výsledky byly způsobeny mimo jiné nepříznivým ekonomickým prostředím, nízkými rafinérskými maržemi, rafinérskou nadprodukcí v Evropě, ale také malou komplexností a kapacitou pardubické rafinerie,“ uvedl generální ředitel Parama Milan Kuncíř.

Zpracování ropy zastavilo Paramo už v květnu, nyní firma rozhodla, že provoz neobnoví. Paramo uvedlo, že propuštěným zaměstnancům pomáhá s hledáním práce na Pardubicku.

Počátkem roku v podniku pracovalo 631 lidí. Na jaře se jejich počet snížil na 626, k 30. červnu společnost zaměstnávala 600 pracovníků.

Podle ředitele krajské pobočky úřadu práce Petra Klimpla nebude uplatnění propuštěných zaměstnanců snadné. „Vzhledem k tomu, že pracovali v Paramu delší dobu a mají jednostranné zaměření, bude jejich umístění obtížnější,“ řekl.