Krkonoše lákají na opravenou rozhlednu

Hradec Králové – Sto dvacet let stará rozhledna na krkonošské hoře Přední Žalý začala znovu sloužit turistům. Má za sebou rekonstrukci za víc než dva miliony korun. Zaplatil ji stát a město Jilemnice.

Jediná kamenná rozhledna Krkonoš nedaleko Benecka už se začínala rozpadat a výstup na ni byl rok od roku nebezpečnější. Pokud by se neopravila, musela by být uzavřena. „Ve zdivu byly trhliny a rozhledna se postupně rozpadala,“ popisuje stav rozhledny před rekonstrukcí zástupce stavební firmy František Márynka. 

Vloni v létě proto začala celková rekonstrukce, jejíž součástí bylo i stažení zdiva ocelovými pásy. To by rozhledně mělo prodloužit život o další desítky let. „Rozhledna byla ušitá na míru zdejším klimatickým podmínkám. Pečlivě se zvažovala i její výška, měří osmnáct metrů,“ informuje ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.  

Opravená rozhledna má podle turistů jedinou chybu na kráse - antény. Správa národního parku od návštěvníků hor dostává rozhořčené dopisy s dotazy, proč tomu nezabránila. „Antény na rozhledně jsou daní dnešní době. Kdyby zde nebyly antény nainstalovány, tak by se musely stavět další převaděče,“ vysvětluje náměstek ředitele Správy KRNAP Luděk Khol. 

Proměnou před nedávnem prošlo i okolí rozhledny. Dle původního plánu tady byla obnovena horská bouda, která zanikla ve čtyřicátých letech.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)