V rožnovském skanzenu předvedly své umění desítky řezbářů

Rožnov pod Radhoštěm - Tři desítky řezbářů předvedly své umění v rožnovském Valašském muzeu v přírodě. Lidé mohli obdivovat výrobu drobných dřevěných figurek, malých holubiček, nářadí, kuchyňských potřeb a doplňků. Nechyběly ani velké objekty ze dřeva či kůry. Akce nazvaná Hejův nožík se ve skanzenu konala již šestnáctým rokem. Přijeli řezbáři z České republiky, Slovenska a Polska.

Jedním z předvádějících byl i Zdeněk Matyáš z Valašských Klobouk na Zlínsku. „Ani jednou jsem nevynechal, jsem tady už po šestnácté. Předvádím zde lidovou tvorbu, ale v poslední době dělám taky reliéfy, sochy i abstraktní věci,“ uvedl Matyáš, který se řemeslo naučil sám. „Začal jsem před 38 lety, tehdy bylo řezbářů málo, takže jsem obcházel kostely a galerie, abych se poučil. Až později mi otec řekl, že naši předci byli také řezbáři,“ dodal. Ve skanzenu předváděl výrobu drobných figurek z lipového dřeva a píšťalek ze švestkového dřeva. 

Mladší generaci zastupoval Roman Mikuš ze Vsetína, který se řezbářství coby koníčku věnuje osm let, základy získal v kroužku. Na místě vytvářel velkou sochu orla. „Dělám velká zvířata, mám rád přírodu, lidé jsou pro mě těžcí,“ řekl Mikuš, který vyrobil také velké dřevěné sochy pro klasický dětský kolotoč v areálu skanzenu. „Poté jsem dostal další zakázku od člověka, co má kolotoče, chtěl dřevěný kolotoč, plastového měl prý už plné zuby,“ poznamenal řezbář s tím, že sehnat materiál není na Valašsku problém, velké sochy se někdy lepí z menších kusů.

V Rožnově se setkali řezbáři
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Podle režisérky programu Lenky Kučerové jezdí do skanzenu většina řezbářů opakovaně. Akce nese jméno lidového řezbáře Josefa Heji (1902 až 1985), který dělal osobité figurky, působil v obcích Hovězí a Halenkov na Vsetínsku. Řezbáři na místě tvoří nejvíce z lipového dřeva, ze kterého se dobře vyřezává. Dřevěné figurky a další výrobky jsou mezi lidmi stále oblíbené. „Hlavně kolem Vánoc se hodně vyrábějí betlémy, obliba narůstá, skoro každý jej chce mít doma,“ dodala Kučerová.