Organizátor vraždy překupníka valut si odsedí 15 let, potvrdil NS

Brno - Za podíl na nájemné vraždě ostravského obchodníka s valutami si spolupachatel Igor Ivanka odpyká 15 let ve vězení. Trest potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl mužovo dovolání. Ivanka podle rozsudku vraždu obchodníka zorganizoval a na její provedení si pozval známého ze Slovenska, jehož osud je v rukou tamní justice.

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že odsouzený podal dovolání z jiného důvodu, než připouští trestní řád, uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Soudci podle něj nenašli žádný důvod k zásahu. Ivanka má ještě spíše teoretickou šanci podat ústavní stížnost.

Podle obžaloby dvojice pachatelů vraždu dlouho plánovala. Vyhlédli si ostravského překupníka, který disponoval vysokými částkami. Následně získávali informace o jeho denním režimu i o množství peněz, které u sebe nosil. Obstarali si zbraň a v červenci roku 2008 si na něj počkali v Ostravě nedaleko jeho bydliště.

Ivanka zůstal v autě, jeho komplic střelil oběť zezadu z bezprostřední blízkosti do zad. Muž na místě zemřel. Vrah mu odcizil příruční batoh s přesně nezjištěnou částkou ve výši nejméně tří až pěti milionů korun. Vrátil se zpět k autu, kde na něj Ivanka čekal, a z místa odjeli. Peníze si pak rozdělili.

Ostravský krajský soud původně poslal Ivanku na 23 let do vězení. Odvolací Vrchní soud v Olomouci mu rozsudek výrazně zmírnil. Ivanka v celém procesu žádal zproštění obžaloby a tvrdil, že jeho vina nebyla prokázána. Údajně prý nevěděl, co má jeho komplic v plánu.