V Jeseníkách loupou kůru ze stromů

Jeseníky - Šetrnou, avšak časově i finančně náročnou metodu boje proti kůrovci zvolili lesníci v nejvyšším moravském pohoří. Loupání stromů nastojato má ochránit cenná pralesní území, kde roste mnoho ohrožených a vzácných druhů rostlin, z nichž některé se nikde jinde na světě nevyskytují.

Odkorňování stromů nastojato odstartovali jeseničtí ochranáři přírody již před čtyřmi lety. „Snažíme se zachovávat jedinečné horské porosty v jejich co nejpřirozenějším stavu. Před čtyřmi lety jsme se rozhodli, inspirováni Šumavou, že otestujeme tuto metodu. Musím říci, že se velice osvědčila,“ řekl Jindřich Chlapek ze správy CHKO Jeseníky.

Princip je prostý - je třeba „pouze“ zajistit dostatečný počet lidí, kteří jsou schopni a ochotni vylézt na stromy, pohrát si s nimi a postupně je, aniž by ořezali větve, zbavit kůry, dodal Chlapek. Podle něj jsou na tom Jeseníky v porovnání se Šumavou lépe. „Nejsme národní park, ale chráněná krajinná oblast, máme podstatně menší rozlohu bezzásahových zón,“ podotkl. Doplnil, že metoda odkornění nastojato je asi dvaapůlkrát dražší než standardní postupy boje proti kůrovci a CHKO do ní investuje asi 10 až 15 procent prostředků, které má k dispozici.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík tvrdí, že metoda je natolik časově a finančně náročná, že se hodí pouze pro výjimečné případy, obvykle se jedná o pár desítek stromů ročně. „Nejosvědčenější metodou boje s kůrovcem zůstává včasná asanace pokácených stromů, kterou uplatňujeme na celém území republiky. Zodpovědným přístupem se nám daří každoročně snižovat rizika kůrovcové kalamity,“ řekl Boublík. Metoda loupání kůry je podle něj ve vybraných lokalitách oboustranně přijatelným kompromisem.