Neznámí pachatelé zničili jediné hnízdo orla mořského v Poodří

Kunín - Jediné hnízdo orla mořského v Poodří zničil dosud neznámý pachatel. V lese poblíž Kunína pokácel topol, na kterém se hnízdo kriticky ohroženého dravce nacházelo. Jen pár dní předtím z něj přitom vyletělo orlí mládě. Přestože se žádnému z ptáků nic nestalo, ochránci přírody chtějí zjistit, kdo strom porazil. Stalo se to přitom teprve před několika dny, dokládá to čerstvý řez i zničená okolní vegetace.

Pár chráněných orlů si postavil hnízdo v koruně asi dvacet metrů vysokého topolu před dvěma lety. Ze stromu teď zůstaly jenom odřezané větve. Vedoucí záchranné stanice Bartošovice Petr Orel mluví o barbarském zásahu, který podle něj musel být objednaný: „V tomto lese vytěžit zrovna strom s hnízdem muselo být na objednávku.“

Topolový les se nachází v druhé nejpřísněji hájené zóně chráněné krajinné oblasti. Patří státu, spravují jej Lesy České republiky. Záchranná stanice byla se správcem domluvená, že se v lokalitě kácet nebude. Podle zoologa CHKO Poodří Štěpána Tračíka o tom lesníci museli být obeznámeni. „Lesy České republiky v uvedené lokalitě žádnou těžbu neprováděly ani nezadaly. Jde o odsouzeníhodný vandalský čin neznámého pachatele. Lesy ČR na místě zjišťují stav a záležitost oznámí Policii České republiky,“ vyjádřil se mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

V celém Moravskoslezském kraji hnízdí jen čtyři páry orla mořského. Podle ochránců přírody naštěstí zničením hnízda populace přímo ohrožena není. Mládě těsně před pokácením z hnízda vyletělo a dospělí orli si postaví hnízdo jinde. Ochránci přírody nechtějí spekulovat, kdo mohl mít zájem na zničení hnízda, podali už ale podnět k šetření na Inspekci životního prostředí.