Veřejnému praní prádla ve Vizovicích hrozí konec

Vizovice - Netradiční službu poskytují ve Vizovicích na Zlínsku. Lidé si tam nemusí pořizovat vlastní pračku. Stačí jim sbalit špinavé prádlo a odnést ho do prádelny, kterou zřídila místní radnice. Nyní ale hrozí, že lidé o městskou službu, která fungovala desítky let, přijdou. Současná provozovatelka totiž vypověděla nájemní smlouvu. Radnice nemá peníze na to, aby prádelnu sama vedla, a další zájemci se nehrnou. Lidé z Vizovic i okolí by tak se špinavým prádlem zřejmě museli až do 15 kilometrů vzdáleného Zlína.

„Zaskočilo nás, když jsme dostali od současné provozovatelky žádost o ukončení pronájmu,“ uvedla místostarostka Vizovic Zuzana Štalmachová (ČSSD). Vedení radnice nyní hledá někoho, kdo by v provozu prádelny chtěl pokračovat dál, aby nedošlo k jejímu zániku.

Pokud se do října, kdy vyprší stávající nájemní smlouva, nepřihlásí nový zájemce, přijdou zřejmě současní zaměstnanci prádelny o práci. Zrušení prádelny by nebylo problémem pouze pro ně. Například místní senioři, kteří patří k pravidelným zákazníkům, by museli dojíždět až do Zlína. To by je kromě času stálo i peníze navíc. 

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Na nedostatek práce si současný provozovatel rozhodně stěžovat nemůže. Měsíčně totiž v prádelně vyperou pět set kilogramů prádla. I obyvatelé Vizovic a okolních vesnic si službu chválí. „Využívám ji nejen pro praní pracovních věcí, ale nosím sem i peřiny nebo velké polštáře,“ uvedl jeden ze zákazníků. Přesto, že jsou všichni na veřejnou prádelnu zvyklí, o její provozování zatím nikdo zájem neprojevil.