Maringotky zaplavují Rozkoš, Povodí Labe chce změnu

Česká Skalice - Povodí Labe se nelíbí, jakým způsobem se vyvíjí turistický ruch na největší východočeské přehradě Rozkoši u České Skalice. Jde podle něj o naprosto neřízený rozvoj, kdy nádrž obklopují desítky maringotek. Skutečných kempů je přitom jen pár. Regulace je ale obtížná, kolem jsou totiž většinou soukromé pozemky.

Pozemky u přehrady jsou obehnány dráty a ploty, někde až do vody. Cedule se zákazem vstupu jsou na každém rohu. Bez pravidel podle Povodí vznikají rádoby kempy s pochybným sociálním zázemím a přístřešky všeho druhu. „Neřízená rekreace kolem této nádrže se stává ukázkovým příkladem toho, co se může stát, pokud obce rezignují na regulaci cestovního ruchu,“ říká Václav Jirásek, mluvčí Povodí Labe.

Živelný rozvoj turistického ruchu na Rozkoši se nelíbí ani obcím. Moc možností jak to změnit ale podle místostarosty České Skalice nemají. Jejich zástupci a představitelé kraje i Povodí se sešli, aby navrhli, jak přehradu pro lidi zatraktivnit. Jak přilákat turisty a omezit vznik maringotkových vesniček. „Je to problém, ale časem jej lze spoluprací obcí a majitelů překonat,“ řekl Josef Daňsa, místostarosta České Skalice. Studie dalšího rozvoje turistiky na Rozkoši by měla být představena ještě letos.

Maringotky u Rozkoše (zdroj: ČT24)