Tajemná továrna v Bílých Karpatech začala zpracovávat palivo z raket

Bohuslavice nad Vláří (Zlínsko) – Továrna na zpracování raketového paliva v Bohuslavicích nad Vláří zahájila zkušební provoz. Obyvatelé okolních obcí tak se svými protesty proti jejímu spuštění neuspěli. Obávali se především zamoření krajiny Bílých Karpat. Majitelé továrny i armáda občany uklidňují, použitá technologie je prý bezpečná i šetrná k životnímu prostředí.

Továrna u Bohuslavic je trochu tajemná. Pro zpracování 2 400 tun paliva z 20 tisíc vojenských raket se vyvíjela unikátní technologie posledních pět let. Po činnosti továrny nemá v Bílých Karpatech zůstat žádný odpad. „Sedmdesát procent bude použito zpět na raketové palivo, na pohon rakeť ať už civilních, nebo vojenských,“ uvedl ředitel firmy Bochemie, která továrnu vlastní, Francois Vleugels. Dosud se podle něj palivo z likvidovaných raket bezúčelně spalovalo.

K provozu továrny získal její majitel 24 různých povolení přes nelibost obyvatel okolí. Ti se obávali zamoření krajiny a sliby provozovatelů je neobměkčily. „Názor lidí zůstal stejný, ale nebylo k němu přihlíženo. Asi v tom byly vyšší zájmy, aby to tady bylo,“ řekl Rostislav Kašša ze sdružení Za zdravé Valašsko.

Pro místní má být náplastí 28 nových pracovních míst. Odlehlý region nedaleko slovenských hranic totiž trápí bezmála patnáctiprocentní nezaměstnanost.

Bochemie Group se zaměřuje na vývoj a výrobu prostředků péče o domácnost, dezinfekčních, stavebních a akumulátorových hmot. Působí se střední Evropě, Rusku a Číně. Skupina zaměstnává 730 lidí.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)