Do potoka na Rokycansku vytekla močůvka, hrozí úhyn ryb

Líšná (Rokycansko) - Velké množství močůvky dnes vyteklo do potoka mezi Líšnou a Jablečnou na Rokycansku. Nebezpečná látka se dostala i do rybníka poblíž Jablečné. Únik už se podařilo zastavit, kvůli nebezpečí úhynu ryb ale hasiči dál odčerpávají znečištěnou vodu. Ryby zatím nehynou, voda, která do nádrže přitéká, ale obsahuje pro ně smrtelné množství čpavku. Více ukáží až následující hodiny či dny. Podle hasičů je ale pravděpodobné, že k úhynu ryb dojde.

„Potok je silně znečištěn v délce asi tří kilometrů,“ uvedl řídící důstojník krajských hasičů Miroslav Moule. Únik v horním toku už se podle něj zastavil a močůvka s vodou se tam odčerpala. Norné stěny ale hasiči instalovat nemohou, protože se močůvka ve vodě rozpouští. Do koryta řeky proto hasiči pumpují čistou vodu, aby nebezpečnou látku zředili. Na dvou místech pak tok přehradili a zapáchající vodu odčerpávají. Vyčištění potoka, který je spíše polní vodotečí, bude trvat několik dní, lidem ale žádné nebezpečí nehrozí.

Močůvka vytváří „mrtvou“ vodu a hrozí udušení živočichů

Močůvka unikla ze zemědělského podniku v Líšné, kde přetekl zásobník na kejdu u kravína. Jak k tomu došlo, se zatím vyšetřuje. Vedle potoka je letní dětský tábor, který z něj bral užitkovou vodu. Se zbirožskou společností, které zemědělský areál patří, se hasiči dohodli, že dětem dovezou cisterny s vodou.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)