Do Ostravice jezdí děti s diabetem na diatábory

Ostravice – Zvládat nástrahy nebezpečné cukrovky se děti s diabetem z celé republiky učí na táboře na Ostravici v Beskydech. Podle organizátorů je takzvaných diatáborů málo. Dětí s cukrovkou totiž rok co rok přibývá. Děti potřebují dávku inzulínu několikrát denně, na táboře se ho učí samostatně aplikovat do nejrůznějších částí těla.

„Je to primární nemoc slinivky břišní, která přestane z nějakého důvodu tvořit inzulín, a jiná možnost než inzulín dodávat prostřednictvím injekční formy, zatím není,“ uvedl lékař Tomáš Edelsberger. Několikrát denně si děti musí měřit hladinu cukru v krvi. I v tom se učí soběstačnosti.

Děti také trénují počítání sacharidů v jídle, protože strava má na glykémii rozhodující vliv. Jinak se ale na táboře věnují činnostem jako na klasických táborech. Počet dětí s diabetem stále roste. Lékaři jich v České republice registrují už téměř dva tisíce. „Velkou přidanou hodnotou diatáborů je fakt, že rodič může mít opravdu jistotu, že je o jeho diabetické dítě stoprocentně postaráno,“ říká diabetoložka Kateřina Štechová.

Diatábory podporuje i ministerstvo zdravotnictví. Každému dítěti přispívá na pobyt 250 korunami na den.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)