Kamenný pomník přetahování o Sudety - to je Seeberg

Hrad Seeberg, který leží v nejzápadnějším cípu České republiky poblíž Františkových Lázní, lze bez nadsázky považovat za náhrobek česko-německého přetahování o tento kousek země. V mapě většinou najdete hrad pod názvem Seeberg, místní ale budou nejspíš zarytě tvrdit, že jde o Ostroh. V cenném románsko-gotickém paláci se za druhé světové války vyráběly součástky pro německá letadla a po válce hrad stihl neveselý osud celé řady památek v bývalých Sudetech i po celém Česku. Dlouhá desetiletí chátral. Dnes už se ovšem díky františkolázeňskému muzeu převlékl do nového kabátu a láká návštěvníky.

Seeberg patří k nejstarším hradům na západě Čech a jeho kořeny jsou nerozlučně spjaty s Němci. Archeologický průzkum ukázal, že Seeberg založil někdy kolem roku 1200 některý z chebských ministeriálů, tedy vyslanců německého císaře ve východní části říše. První písemná zmínka o hradu ovšem pochází až z roku 1322, kdy Ludvík Bavorský přiřkl Seeberg a spolu s ním i celé Chebsko českému králi Janu Lucemburskému za příslib pomoci při kandidatuře na císařský trůn, hrad tak putoval pod křídla české koruny.

Poté hrad proslul častým střídáním majitelů. Asi největší katastrofu pro něj znamenal rok 1648, kdy byl dobyt, vykraden a vypálen Švédy. I to ovšem Seeberg přežil, stejně jako celou řadu dalších nepříznivých událostí ve své historii – třeba umístění fašistické letecké továrny ve svých útrobách. Zvláštní význam hradu pro Čechy i Němce jen podtrhuje fakt, že si romantické sídlo oblíbil přední německý spisovatel i jeho neméně slavná česká kolegyně. Nejde o nikoho menšího než Johana Wolfganga Goetha a Boženu Němcovou.

Hradem i předhradím bez průvodce

Dnes hrad ocení především ti, kdo nejsou příznivci davového šílenství, které v posledních letech zachvacuje nejznámější české památky, jako jsou například Karlštejn, Hluboká, Konopiště nebo Bouzov. Hradem budete zcela jistě procházet téměř osamoceni, o to víc si ale budete moci vychutnat jeho jedinečnou atmosféru a architekturu. A nemusíte se bát, že by se prohlídka kvůli malému zájmu neuskutečnila. Seeberg si turisté prochází individuálně, sami bez průvodce. Přesto je prohlídka přímo nabitá zajímavými informacemi. Turisté si je mohou přečíst na řadě tabulí umístěných ve vstupních prostorách hradu, na nádvoří i v jednotlivých místnostech. Nechybí ani množství fotografií a obrázků, které dokumentují vývoj hradu i jeho nepříliš utěšený stav před rekonstrukcí.

Seeberg je klenotem sám osobě, a to především tím architektonickým. Hrad se skládá ze dvou křídel - románského a gotického paláce. S prastarými zdmi při rekonstrukci obarvenými na bílo ostře kontrastuje hnědá střecha. Průčelí hradu pak zdobí erby slavných šlechtických rodů, které hrad v minulosti vlastnily.

Od Goetha po obyčejného Chebana

Z původního vybavení hradu se toho bohužel příliš nedochovalo. Františkolázeňské muzeum se proto rozhodlo zpestřit prohlídku hradu výstavou nábytku 19. století. Návštěvníci hradu tak mohou porovnat, jakým vývojem prošel nábytek přes empír, biedermeier, druhé rokoko, novorenesanci, novogotiku až po chippendale. Další expozice je pak věnována Goethovi a jeho láskám.

V hrázděné stodole, která stojí v předhradí, pak muzeum instalovalo etnografickou expozici s lidovým uměním Chebska. V expozici se dočtete mnoho o zvycích původních obyvatel tohoto území. Fascinující je například vyprávění o tom, jak probíhaly námluvy (většinou předem pečlivě domluvené rodiči). Řadu lidí pak překvapí, že chebské nevěsty se dosti často nevdávaly panensky nevinné, ale mnohdy už těhotné. Manželství Chebanů byla sice domluvená, ale obvykle šťastná a velmi plodná.

Okolím hradu provede naučná stezka

Po prohlídce hradu můžete vyrazit třeba na naučnou stezku s jednoduchým názvem „Okolí hradu Seeberg“. Ta popisuje historii obce, osidlování podhradí a rozvoj řemesel. Stezka prochází nenáročným terénem, a tak se na ni mohou bez obav vydat i rodiny s dětmi.