Terénní projekty pro drogově závislé opět fungují

Nymburk - Dvě největší středočeské organizace, které pomáhají drogově závislým, spouštějí nové terénní programy. Streetworkeři teď začnoz pracovat na Nymbursku, Rakovnicku i v okolí Prahy. A to díky penězům z Evropské unie. Středočeský kraj je oproti ostatním regionům začal rozdělovat s dvouletým zpožděním.

Občanské sdružení Semiramis začalo znovu plně sloužit drogově závislým lidem na Nymbursku. Po finančních problémech získala organizace dotaci z evropských fondů tři miliony korun a má tak zajištěn provoz nejméně do podzimu příštího roku. Poskytovatel služeb protidrogové prevence Semiramis získal přístup k čerpání financí z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.     

Do podzimu příštího roku tak může zaměstnat čtyři nové pracovníky, kteří budou působit na místech, kde už sdružení své klienty mělo, tedy v Poděbradech, Lysé nad Labem, Milovicích a Sadské. Náplní jejich práce bude výměna použitého injekčního materiálu za sterilní, testování na virovou hepatitidu typu C, motivace k léčbě a další poradenství i sběr odhozených stříkaček.   

Na místě, kde v Nymburku 12 let fungovalo protidrogové K-centrum, navíc vznikne Centrum adiktologických služeb. „Jde o dlouhodobou formu poradenství zaměřeného na celé rodiny, kde se objevilo závislostní chování,“ popsal jeho vedoucí Miroslav Zavadil. Služby mají vést k léčbě klientů a rodinné terapii. 

K-centrum se koncem loňského roku dostalo na hranici krachu kvůli ukončenému financování ze strany Středočeského kraje i dalších úřadů, nakonec přežilo jen díky podpoře ze strany Nymburku. Své služby ale muselo omezit jen na výměny injekčního materiálu. Tým protidrogových specialistů se díky novému grantu rozroste na 20 lidí.

Obecně prospěšná společnost Magdalena má po Příbrami a Benešově novou pobočku taky v Berouně. Terénní pracovnice při cestě za klienty často použijí i koloběžku. Jejich služeb využívá asi stovka drogově závislých. Díky evropským penězům se podařilo rozšířit terénní programy i do dalších měst. Streetworkeři budou nově pomáhat v obcích kolem Prahy a taky na Rakovnicku.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)