Podezřelý prodej Lázní III v hledáčku protikorupční policie

Karlovy Vary - Okolnosti prodeje Lázní III v Karlových Varech prověřuje útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. České televizi to potvrdilo tamní státní zastupitelství s tím, že policie zahájila trestní řízení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Zatím není jasné, jak dlouho bude na případu pracovat, než vyšetřovatelé rozhodnou, jestli někoho obviní. Zastupitelé se budou problémem zabývat zřejmě na zářijovém jednání.

Protikorupční policie prověřuje transparentnost výběru zájemců při prodeji lázní, ale i další okolnosti prodeje jedné z nejhodnotnějších budov v centru města. Trestní oznámení na bývalé radní v minulosti podal opoziční zastupitel Jiří Kotek. „Byly smlouvy podepsány nezákonně. Tehdejší vedení města se podle mého názoru dopustilo kriminálních činů. Prostě porušilo pravomoc veřejných činitelů, nehospodárně nakládalo s veřejným majetkem,“ dodal Kotek.

Protikorupční policie podrobnosti o vyšetřování zveřejňovat nechce. Karlovarské státní zastupitelství potvrdilo, že policisté ze speciálního útvaru na případu pracují. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ uvedla státní zástupkyně Květoslava Nováková.

Bývalý primátor už v minulosti ale odmítl, že by někdo z vedení úmyslně porušil zákony při přípravě prodeje. Náměstek primátora, který prodej připravoval, od začátku sporu tvrdí, že postupoval podle doporučení právníků. Soud, který rozhodl o neplatnosti kupní smlouvy, podle něj mluvil o chybě v procesu přípravy. „My jsme vycházeli ze dvou zpracovaných právních posudků na samotný prodej. Oba dva zpracované posudky byly, že tento proces je v pořádku,“ zdůraznil v březnu bývalý náměstek primátora Tomáš Hybner.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)