Výluka mezi Hradcem a Pardubicemi potrvá do neděle

Hradec Králové/Pardubice - Vlaky na nejfrekventovanější trati východních Čech dočasně nejezdí. Důvodem výluky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi jsou stavební práce na železnici. Opravují se závady po zimě, část kolejí se kvůli trhlinám musí vyměnit. Mezi městy je zavedena náhradní autobusová doprava. Výluka na trati potrvá do nedělního večera.

Cestující z Hradce do Pardubic odjíždějí z 1. nástupiště. Autobusů je dostatek, připraven je i jeden rezervní. Autobusy jsou označeny písmeny – linka R nezastavuje na žádné mezizastávce, linka A obsluhuje výhradně stanici Pardubice-Rosice a linka Z zastavuje ve všech stanicích jako běžný osobní vlak, před staniční budovou.

Do neděle platí výlukový jízdní řád, který je mírně pozměněný oproti jízdnímu řádu vlaků a je už zapracovaný ve vyhledávači spojení na internetu. Dnes by mezi Hradcem a Pardubicemi mělo jet přesně 79 spojů, očekává se největší nápor cestujících v obou směrech. Mezi oběma městy pojede odhadem kolem 8 tisíc lidí, tedy asi o čtvrtinu víc než v běžný všední den. Výluka skončí v neděli ve 21:40, pak se provoz obnoví v normálním rozsahu a rytmu.

Trať se dočká i velké modernizace

Trať mezi Hradcem a Pardubicemi je označována za nejfrekventovanější na východě Čech. Podle odhadu odborníků vlaky denně přepraví kolem 6 tisíc cestujících. Kromě krátké letní výluky ji čeká i další, velká, spojená s modernizací. Podle odhadů by mohla začít na podzim příštího roku. Zahrnovala by výstavbu druhé koleje mezi Opatovicemi a Stéblovou a měla by vést ke zvýšení počtu spojů.