Mladá Boleslav přispěla 124 koly pro Afriku

Mladá Boleslav – Děti v Gambii se mají na co těšit. Ostravská organizace Kola pro Afriku totiž obdržela 124 jízdních kol z Mladé Boleslavi. Sbírku vyřazených bicyklů ze ztrát a nálezů městské policie doplnili z větší části lidé. Kola budou v Gambii usnadňovat žákům cestu do často vzdálených škol. Podle zakladatele společnosti Romana Posoldy má první kontejner s pěti sty opravenými bicykly do západoafrické země odjet koncem roku.

Mladoboleslavská radnice se k celostátní sbírce připojila v dubnu. Asi dvacet opuštěných kol doplnila další stovka od dobrovolných dárců. Dnes kola naložili pracovníci společnosti Compag do kamionu a odeslali je do Ostravy do centrálního skladu, uvedl na internetových stránkách města Pavel Šubrt.     

Roman Posolda, zakladatel organizace Kola pro Afriku

„V Ostravě máme z republiky nyní svezených asi tisíc kol a ve sběrných místech po republice budou odhadem další tři tisíce. Vyselektovali jsme horská kola a kola s širokými plášti vhodná pro africké podmínky. Jakmile opravíme pět set kol, v tu chvíli vyřídíme formality pro odeslání kontejneru a musíme dát dohromady částku pro jejich odeslání, což je asi tři a půl tisíce eur.“

Kontejner s bicykly, nářadím i náhradními díly by z Čech měl odjet v době mezi listopadem a lednem. „Máme kol daleko více než na jeden kontejner, proto teď vrháme pozornost na fundraising,“ uvedl. Charitativní sbírku se rozhodl podpořit i třiačtyřicetiletý handicapovaný sportovec Radomír Krupa z Frýdku-Místku, který v neděli odstartuje na speciální tříkolce na cestu kolem země. Na rukama poháněném stroji má za měsíc kolem hranic ujet 2 233 kilometrů.  

Obecně prospěšnou společnost Kola pro Afriku založili Richard Gazda a Roman Posolda z Ostravy. Inspirací jim byly aktivity organizací Jole Rider a Bicycles for Humanity, s nimiž také spolupracují. V Česku otevřeli zhruba padesát sběrných míst, kam mohou lidé pojízdná kola přinést. Více informací lze najít na webových stránkách projektu www.kolaproafriku.cz.