Model zaměstnávaní lidí na Šluknovsku je demotivující

Šluknov - Podle starostů ze šluknovského výběžku vláda zatím nesplnila většinu ze slibů, které dala v době loňských nepokojů. Dále také chybí účinný postih proti zlodějům kovů, lichvě, nebo zneužívání příspěvků na bydlení. Představitelům obcí se nelíbí i nový model zaměstnávaní lidí na veřejných prospěšných pracích a ve veřejné službě. Kritici tvrdí, že nezaměstnaným bere motivaci.

Nezaměstnaní neztratí pracovní návyky a zaslouží si dávky. Tak vysvětlují nový model veřejných prací státní úředníci. Podle starostů má ale nový model jednu vážnou chybu spočívající v systému odměn. Pokud nezaměstnaní totiž dřív odpracovali na veřejné službě dvacet hodin, dostali tisíc korun, když třicet, tak o pět set víc. Teď se ale žádné odměny nedočkají.

Lidé, kteří teď mají na veřejnou službu nastoupit, už podle radnic hledají způsoby, jak se jí vyhnout. „Nepřimějete lidi k práci, když jim za to nic nedáte,“ popisuje starosta Doubice Martin Schulz. Problémem jsou podle starostů i veřejně prospěšné práce. Nezaměstnaní se na nich musí po několika měsících střídat a povinně odcházejí, i když se osvědčili. To nemá podle některých nezaměstnaných žádnou logiku. 

Starostové šluknovského výběžku tak volají: „Nechceme peníze na nějaké hladové zdi, ale na práci, která se vyplatí státu i obcím.“ Podle starosty Schulze je Drábkova reforma typickou ukázkou reformy, která vede k horšímu. Mluvčí Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jiří Reichl reformu obhajuje a říká, že úřad je přesvědčen, že reforma pomůže a funguje tak, jak si jeho tvůrci přáli.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)