Královéhradecké lesy sčítají škody, největší od osmdesátých let

Hradec Králové - Mnohem větší, než se původně zdálo, jsou škody, které v lesích kolem Hradce Králové napáchala bouře ze začátku měsíce. Živel poničil padesát tisíc kubíků dřeva, což je největší ztráta od osmdesátých let. V celé zemi evidují pojišťovny události víc než za šest set milionů korun.

Značné škody v lesích způsobila v Královéhradeckém kraji bouřka ze začátku července. Jednou z nejpostiženějších lokalit je i Osada vycházejícího slunce na břehu Orlice. Osada byla tak poničena, že se tam poprvé po osmdesáti letech neuskuteční tradiční setkání osadníků spojené s koncertem.

Wabi Daněk, písničkář a osadník:

„Moc apeluji na všechny, kteří k nám jezdí poslední sobotu v červenci na pěkné písničky a pivo, nejezděte. Je to tady opravdu nebezpečné.“

Z královéhradeckých lesů se tak od rána do večera ozývají zvuky pil a těžebních strojů. Těch tam je podle nadlesného z Městských lesů Hradce Králové Pavla Dostála už patnáct. Královéhradečtí lesníci odhadují, že likvidace kalamity zabere dva až tři měsíce. 

Celorepublikově pojišťovny po červencovém řádění živlů evidují přes třináct tisíc pojistných událostí. Nejčastěji na střechách, které poničily kroupy nebo padající větve a stromy. A odhadované škody – 650 milionů korun. Zatím. Sčítání ztrát pokračuje. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)