Češi budou čistit asijskou vodu pomocí nanovláken

Ostrava - Vědci z Vysoké školy báňské -Technické univerzity v Ostravě pomohou vyčistit špinavou vodu v Asii. Ve spolupráci se specializovaným pražským centrem Nafigate budou znečištěnou pitnou vodu filtrovat pomocí nanovláken.

Nanovlákna představují naději pro asijské země. Pomohou vyřešit největší tamní problém - nedostatek pitné vody. „V Číně nebo Indii je to velký problém. Právě pitná voda je tam kontaminovaná některými kontamináty,“ prohlásil předseda představenstva Nafigate Ladislav Mareš. „Nanovlákna třeba z jedovaté vody dokážou pomocí svých filtračních vlastností vyrobit vodu čistou,“ podotkla mediální zástupkyně Nafigate Eva Kijonková. Společnost Nafigate nyní spojila síly s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou, první školou v zemi, která obor nanotechnologie otevřela.

Nanovlákno je částice milionkrát menší, než je milimetr na pravítku. Je tisíckrát tenčí než lidský vlas. Jejich síť dokáže vytvořit téměř nepropustný filtr pro čištění vody, ale i vzduchu. „Nanovlákno je hit třetího tisíciletí a nabízí nedozírné možnosti využití prakticky ve všech oblastech života,“ konstatoval Koki Watanabe z Technologického institutu v Japonsku. „Využívá se třeba v oblasti zdravotnictví, k různým tkáňovým náhradám, k vytváření nových textílií, ukládání energií,“ dodal rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Univerzita navíc buduje i první český superpočítač, a právě na něj vědci v nanooboru spoléhají. Díky němu už nebudou muset opakovaně vyrábět nepřeberné množství testovacích vzorků a modelových situací. „Věci, které se fyzikálně dají dělat pouze s vysokými náklady, dokážeme dnes na superpočítači vyřešit mnohem efektivněji a v mnohem kratším čase,“ poznamenal Vondrák.

Superpočítač zvládne až 850 bilionů operací za vteřinu, což je téměř 20krát více, než umí dosud nejvýkonnější zařízení v České republice. Vysoká škola chce superpočítač asi za 2 miliardy korun uvést v život v roce 2014. Zařadí se mezi stovku největších počítačů na světě.