Penkův dvůr se mění v ruinu

Hluk (Slovácko) – Z bývalé dominanty Hluku na Slovácku – Penkova dvora – je zbořeniště. Rozsáhlý areál se snaží radnice zachránit zatím neúspěšně. Dotace nezískala a soukromý investor od záměru odstoupil. Záchranu původního sídla lichtenštejnských knížat ale město nevzdává.

Penkův dvůr v současné době jako ostuda Hluku v centru města. Od začátku 17. století až do doby před válkou však byl jeho chloubou. Zemědělským družstvem zdevastovanou památku radnice koupila před osmnácti lety, v katastru je ale stále vedena jako zbořeniště. Bývalé sídlo lichtenštejnských knížat se pomalu mění v ruinu. Radnice s ním má smělé plány, peněz se jí ale nedostává. „O dotaci jsme žádali, bohužel jsme ji nedostali. Jak sami vidíte, je to obrovský prostor, obrovský majetek a ze svého to prostě dát nemůžeme,“ uvedl místostarosta Hluku David Hájek (ODS).

Architektonicky bezcenné stodoly a stáje mají ale pro občany svůj význam. Miroslav Kočí si tady ještě v době studií přivydělával, o historii a osud Penkova dvora se zajímá dodnes: „Ještě dnes jsou tady sklepy, které nejsou přístupné a kde se zpracovával sýr. Ten sýr se vozil až do Vídně.“

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Době slávy už ale odzvonilo, ze střechy vyrůstají stromy, krovy jsou prohnilé. Pomoc městu nabídl soukromý investor, nakonec ale od záměru ustoupil. Náklady na opravu – odhadem radnice sto milionů korun. „Já doufám, že nespadne a že to nějak uděláme. Postupně spravovat. Třeba i deset, patnáct let,“ dodal David Hájek.

Čas je však neúprosný. A Hluk tak zatím může jen závidět nedalekým Kunovicím. Město bývalé sídlo lichtenštejnských knížat opravilo, ale jen díky dotacím. Penkův dvůr zatím takové štěstí nemá. Radnice si musí s opravami pospíšit, za několik let se památka začne hroutit k zemi.