Na Ostravsku bouchají ocelárny, lidé o ničem nevědí

Mariánské Hory - Obyvatele ostravských Mariánských Hor znepokojují hlasité noční výbuchy, o nichž je nikdo neinformoval. Na běžný hluk z ocelárny jsou zvyklí už léta, v posledních dnech je ale opakovaně překvapily exploze, o kterých v médiích ani na internetu informace nenašli. Co vybuchlo a zda byl někdo ohrožen, nevědí dosud. Mimořádné události přitom mají podniky úřadům hlásit.

S všudypřítomným hlukem žije Hedvika Dulajová už dvaatřicet let. Už ho nevnímá, vyleká ji proto jen nezvykle silná rána. „Tříská to někdy úplně, až sklenice buchají,“ vyslovila se. Jedno z mnoha videí ze sousedství průmyslového závodu zachycuje požár v Evrazu Vítkovice Steel na začátku června. Předcházel mu hlasitý výbuch.

„Bylo to nad ránem, protože já chodím do práce ve čtyři a bylo slyšet velkou ránu,“ podotkla obyvatelka Mariánských Hor. Ocelárna výbuch přiznává, ale tvrdí, že nebylo nutné o něm informovat, když nebyl nikdo ohrožen. „Řidič vyklápěl strusku na struskoviště, při tom došlo ke kontaktu s vodou a následné detonaci,“ vysvětlil mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Největší ostravská huť ArcelorMittal, oblíbený cíl pozorovatelů průmyslového dění, jim v těchto dnech nabízí mimořádný zážitek - zhasínání vysoké pece. „Bude vidět kouř, který stoupá z vysoké pece. Aby občané věděli, že se u nás něco děje, tak jsme je na to předem upozornili,“ řekla mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá–Dvořáková.

V Ostravě s průmyslovými areály sousedí desítky tisíc obyvatel. Plánované mimořádné situace podniky hlásí na inspekci, krajský úřad a obcím. Na neobvyklé události se lidé mohou zeptat přímo jejich původce nebo univerzálně České inspekce životního prostředí.