Tunely u Hrubé Vody jsou uzavřeny, objížďka je hodinová

Olomouc – Oprava dvou železničních tunelů uzavřela na tři měsíce trať mezi Hrubou Vodou a Domašovem nad Bystřicí. Nutnost přestupovat do autobusů působí problémy hlavně lidem, kteří dojíždejí do továren v Mariánském Údolí. Cesta se tak dvojnásobně prodloužila – nejenom vzdáleností, ale především časově. Konec výluky je přitom v nedohlednu.

Domašovský a Jívovský tunel měří 120, respektive 150 metrů. Vznikly v roce 1872 společně s celou tratí z Olomouce přes Krnov do Opavy. Jejich oprava teď zastavila všechny vlaky na místní trati. Všichni musí přestupovat do autobusů, které však mají mnohem delší trasu.

Například cesta z Moravského Berouna do Hluboček tak trvá až hodinu a půl místo obvyklých 35 minut. Z Hluboček do Domašova nad Bystřicí totiž nevede silnice, a tak je nutné výluku složitě objíždět. „Vlakem do Olomouce, z Olomouce autobusem do Domašova a pak vlakem do Moravského Berouna,“ popsal svoji každodenní anabázi Milan Reich, který z Moravského Berouna do Hluboček dojíždí za prací. Až do 16. října čeká podobné zdržení všechny, kteří zamíří po trati z Olomouce na Bruntál.

Správa železniční dopravní cesty se do rekonstrukce 140 let starých tunelů pustila hlavně kvůli bezpečnosti. Z klenby totiž v některých místech začaly odpadávat kameny. Protože tunely jsou v nepřístupném terénu, složitě se k nim dostává těžká technika. Stavebníci proto museli uzavřít i vyhledávané údolí řeky Bystřice. Správci železnice alespoň pro pěší vytyčili trasy, kudy je možno staveniště obejít. Podle starosty Ladislava Štefánky jsou ale téměř nepoužitelné.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)