Použitý olej chce moravská firma sbírat na výrobu aditiv

Šlapanice – Obce na jižní Moravě začaly ve spolupráci se specializovanou firmou řešit problém ucpaných kanalizací od tuků na smažení. Jde o každoroční nepříjemný dozvuk Vánoc, kdy po tradiční štědrovečerní večeři mnoho lidí odstraní olej nejsnazší možnou formou – vylitím do odpadu. Soukromá jihomoravská firma se nyní obrátila na samosprávy s tím, že chce z kuchyňského oleje vyrábět aditiva do paliv pro auta. Několik obcí už projevilo zájem.

Firma Galati Morava začne použité tuky chemicky zpracovávat od srpna. Vychází tak vstříc například obcím na Šlapanicku. Lidé tam po Vánocích vypustili do kanalizace tolik oleje, že ucpal čerpací stanici. Havárii se naštěstí podařilo včas odstranit. Nyní by se podobných nehod mohly obce vyvarovat, neboť mohou zadarmo poskytovat olej pro chemické zpracování. Do projektu už se zapojilo šestnáct obcí.

„Obec dnes ušetří na tom, že nemusí platit poplatky za likvidaci tohoto typu nebezpečného odpadu, protože si to od nás firma odebere zdarma,“ uvedl starosta Kobylnic Lubomír Šmíd. Každá obec, která bude na projektu spolupracovat, dostane speciální sběrný barel. Firma chce z použitého rostlinného oleje vyrábět aditiva do paliva pro automobily. Do budoucna ho plánuje měsíčně zpracovat až 300 tun. Firma se zatím zaměří na jižní Moravu, zájemce už má ale i z okolních krajů.

Reportáž Zuzany Neuvirthové (zdroj: ČT24)