Lidé z Panenských Břežan znovu tlačí na odchod starosty

Panenské Břežany – Část obyvatel středočeských Panenských Břežan už podruhé uspořádala demonstraci před úřadem. Nelíbí se jim váhání starosty, který odmítá rezignovat, ačkoliv se tamní zastupitelstvo rozpadlo a obec zahájila přípravy na předčasné volby. Samotný starosta zatím nechce skončit kvůli tomu, že prý má stále podporu části obyvatel.

I při úterním protestu padala na adresu starosty Panenských Břežan Libora Holíka ostrá slova. Skupině obyvatel se nelíbí, jak v obci hospodaří. Podle opozice obec během pěti let disponovala 36 miliony, které ale nejsou znát. „Není tady funkční obchod. Místo něj je tady malá buňka. Není tady funkční čistička, nejsou tady chodníky i silnice,“ tvrdí opoziční zastupitelka Radka Baudenská.

Lidé taky kritizují starostovo chování. Holík je prý arogantní a opozici neumožňuje kontrolovat obecní dokumenty. On sám ale dohled části opozice považuje za šikanu. „Chodili mi sem na kontrolu každý den několikrát opakovaně,“ říká šéf obecního úřadu. Konflikt mezi starostou a opozicí se vyostřil natolik, že se vedení obce úplně rozpadlo. Z 12 zastupitelů zůstalo pouhých pět.

Lidé nyní chtějí, aby odstoupil také starosta a místo něho obec dočasně vedl správce z ministerstva vnitra. „Toto bohužel nelze, museli by rezignovat všichni zastupitelé včetně jejich náhradníků,“ vzkázal mluvčí ministerstva Jiří Korbel. K odstoupení nevidí starosta Libor Holík důvod, stále prý cítí podporu části obyvatel. Než ministerstvo vnitra vyhlásí nové volby, bude pobírat plat a pak dostane také tříměsíční odstupné.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)