Moravskoslezský kraj rozdělí miliardy na čistší vzduch

Ostrava – Moravskoslezský kraj použije šest miliard korun z evropských dotací na zlepšení ovzduší v regionu. Především by měly peníze využít firmy ke zdokonalení svých technologií. V budoucnu by měly snížit objem prašných částic, které za rok vypustí do vzduchu, o sedminu.

Evropské miliardy rozdělí Moravskoslezský kraj na 33 projektů, které by měly přispět ke zlepšení prostředí. „Byla to výzva, kterou se podařilo vyjednat ministerstvu životního prostředí u Evropské komise za účasti Moravskoslezského kraje,“ přiblížil hejtmanský náměstek Miroslav Novák. Mezi nejvýznamnější akce patří modernizace největší ocelárny Arcelor Mittal Ostrava, snížit prašnost chtějí také v Třineckých železárnách. Ve fabrikách by měly prach zachycovat tkaninové filtry. Sníží se tak emise drobných prachových částic označovaných jako PM10 a PM2,5. Tento typ znečištění nejvíce trápí obyvatele ostravských městských částí Radvanice a Bartovice.

Právě Radvanice se kvůli špatnému ovzduší začínají vylidňovat. Lidé se stěhují do čistších oblastí, často zcela opouštějí Moravskoslezský kraj. Ti, kteří zatím zůstávají, mohou doufat, že se jejich životní prostředí začne zlepšovat. Nedaleký Arcelor Mittal totiž získal půl miliardy na odprášení jednoho z provozů. „Vybudování tkaninových filtrů na aglomeraci jih sníží emise prachu z tohoto provozu o 70 procent,“ slíbila mluvčí Arcelor Mittal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Lidé z Radvanic jsou ale přes krajské sliby skeptičtí. „Moc tomu zatím nevěřím,“ podotkl obyvatel čtvrti Jiří Nadkanský. Odkázal přitom na pergolu, kterou loni postavil na zahradu a po letošní zimě ji musel zbavovat nánosů prachu.

Mezi zaměstnanci hutě se ovšem proslýchá, že ke snížení emisí by mohlo přispět i přestěhování hutě o pár kilometrů dál do Polska, kde jsou limity pětkrát vyšší. Vítr přitom nezná hranice a fouká škodliviny do Moravskoslezského kraje. Obě vlády ale nyní jednají o sjednocení podmínek pro těžký průmysl.