Zloděj kovů šel na kabely, roztavil si sekyrku

Most – Sekyrku a možná i zdraví stála neznámého zloděje kovů návštěva u hlavní železniční trati z Mostu na Bílinu. Nedaleko Českých Zlatníků ťal do napájecího kabelu zabezpečovacího zařízení, elektrický proud mu roztavil sekyrku, sdělila policie. Ke krádeži tak nakonec nedošlo, poškozené zabezpečovací zařízení však vypadlo a železniční dopravci museli v úseku omezit provoz.

Víkendové přerušení provozu na železnici přivedlo policisty k trati. Ukázalo se, že je u Českých Zlatníků vykopána jáma hluboká asi půl metru. „V ní byl přeseknutý kabel. Na místě ležela i sekyrka, která byla od elektrického oblouku částečně roztavená a ohořelá,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková. Odhadla, že zloděj také mohl utrpět popálení rukou.

Policie s pracovníky drah objevili i další výkopy, kde se zřejmě zloděj snažil zabezpečovací zařízení nalézt. Nakonec uspěl až ve chvíli, kdy překopl napájení.

Dopravci odhadli škodu, kterou jim výpadek zabezpečovacího zařízení způsobil, na 14 tisíc korun. Neopatrnému zloději tak hrozí, že kromě sekyrky přijde také o svobodu, podle mluvčí může být uvězněn až na šest let.