Problémy s ROP Severozápad ohrožují lanovku na Klínovec

Karlovy Vary - Kvůli pozastavenému financování regionálního operačního programu Severozápad, se stavbaři nové lanové dráhy na Klínovec dostali do finančních problémů. Nově si museli od bank půjčit desítky milionů korun. Kdy peníze budou moct vrátit, ale přitom není jasné. O obnovení financování z evropských fondů se bude znovu jednat po prázdninách.

Na stavbu nových lanovek potřebují klínovečtí vlekaři 200 milionů korun. Polovinu slíbila Evropská unie. Do zimy musí být hotovo, stavba se nesmí přerušit. Peníze z regionálního operačního programu ale na účty podnikatelů nepřichází. Podle vlekařů už chybí 50 milionů.

„Tato situace je pro skiareál hodně nepříjemná. Jsou dané smlouvy, které se musí dodržet. Pokud bychom přestali z finančních důvodů stavět, na dotace bychom neměli nárok,“ říká mluvčí Skiareálu Klínovec Adam Svačina.

Peníze pro ROP Severozápad zastavila česká ministerstva kvůli nejasnostem ve výběru a hodnocení zakázek. Hospodaření regionálního operačního programu prověřuje policie i evropská komise. Úřad teď na svých účtech nemá peníze. „Ministerstvo pro místní rozvoj zatím platby řídícímu orgánu neobnovilo, protože čekáme na závěry auditu a kontrol, které nyní probíhají,“ vysvětluje mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Marek Ženkl.

V klínoveckých lyžařských areálech se ale staví. Peníze, které měl předem zaplatit stát, si podnikatelé musejí půjčovat od bank. Podobné problémy hrozí i v dalších projektech. Kdy začnou ministerstva posílat peníze na konta regionálního operačního programu, by mohlo být jasné po zasedání monitorovacího výboru 10. září.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)