Je to čára, nebo není? Radní se hádají, kde se může parkovat

Nové Město nad Metují - Kuriózní spor o parkování zaměstnává úředníky v Novém Městě nad Metují. Dopravní inspektorát požaduje, aby parkovací místa byla ohraničená souvislou bílou čarou, což ale nechtějí dovolit památkáři. Spor o čáru považují za zbytečný technicistní problém. A tak si tam každý stojí, kde se mu zachce.

Je to čára, nebo není? Podle úředníků dopravního inspektorátu pár kostek k vyznačení parkovacího místa nestačí. Pak není možné dát parkování na zdejším náměstí žádná pravidla. „Auta tu parkují mimo označená parkovací místa, tady máte příklad, kdy auto stojí, jak já říkám, téměř ve studni, a to je špatně,“ stěžuje si místostarostka Bronislava Malijovská. 

Na náměstí je oficiálně 104 parkovacích míst. Aut tu však stojí mnohem více. Někteří řidiči si náměstí navíc zvykli používat jako odstavné parkoviště. „Je tu spousta firem, jejich zaměstnanci ráno přijedou do práce a jejich auta tu neustále blokují parkovací místa. A pak naši turisté nemají kde zaparkovat,“ říká Malijovská. „Vyhláška zná pouze plnou souvislou čáru. Stávající provedení nemá oporu v zákoně,“ dodává Marie Horáková, vedoucí odboru dopravy.  

Vyznačení parkovacích míst v Novém Městě nad Metují
Zdroj: ČT24

Historická centra měst plné čáry na náměstích nemívají

Proti malování čar na dláždění se ovšem postavili památkáři. „Je tam udělané hodnotné náměstí, v souladu s historickým prostředím a zavádět tam tyhle zbytečné technicistní prvky nám přijde nadbytečné,“ uvedla Radka Škaldová ze státní památkové péče. 

„Stačí se podívat po všech městech, která mají historická centra. V každém tom městě to mají trošku jinak. A přiznám se, že plných čar jsme mnoho neviděli,“ upozorňuje Petr Tyč, tajemník městského úřadu. 

Zdejší náměstí prošlo rekonstrukcí před dvěma lety. Většinu z 50 milionů zaplatila Evropská unie. A právě kvůli dotaci tu navíc město ani nesmí vybírat parkovné.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)