Při cestě na Broumovsko budou rok objížďky

Broumov – Začíná rekonstrukce turisticky vytížené silnice z Police nad Metují do Broumova. Od středy bude uzavřena silnice v oblasti Pasa, kterou cesta překonává hřeben Broumovských stěn. Práce potrvají do konce srpna, bude se však pracovat i dále. Další uzavírka je připravena na jaro, řidiči musí očekávat zdržení při cestě do Broumova až do podzimu příštího roku.

Oficiální zahájení rekonstrukce broumovské silnice je dnes, uzavírka začne zítra. Ve čtyřech kilometrech v lokalitě Pasa má být silnice opravena a také rozšířena, přibude tak stoupací pruh. „Díky projektu se životně důležitá silnice pro celé Broumovsko promění v pohodlnější, bezpečnější a rychlejší moderní dopravní tepnu. Silnice je jedinou cestou, kudy mezi Náchodem a Broumovem proudí kamiony, linkové autobusy či vozy sanitek záchranářů. Proto je její význam pro celou oblast zcela klíčový,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Během prací budou po celý srpen muset řidiči odbočovat na objízdnou trasu přes Lachov, Bohdašín, Vernéřovice a Hejtmánkovice. Cestu do Broumova objížďka prodlouží o více než osm kilometrů. Silničáři zatím upraví křižovatku na Jetřichov a rozšíří most.

Práce na silnici tím ale neskončí. Přijde i další úplná uzavírka. Silnice bude neprůjezdná v příštím roce mezi 11. březnem a 9. červnem. Objížďka prodlouží cestu o 6,5 kilometru. Konec prací je podle mluvčího Královéhradeckého kraje Jiřího Hošny naplánován na podzim přístího roku. Rekonstrukce silnice má stát 94 milionů korun, kraj na ni však dostal příspěvek z evropských fondů.